Wanneer onbewuste emoties, stress en trauma, klachten in stand houden of zich manifesteren na een ingrijpende levenservaring zoals bijvoorbeeld verlies van gezondheid kan een meer therapeutische benadering vanuit de Pessotherapie passend zijn.
Bij therapie denk je vaak aan praten en luisteren maar alleen praten over wat er in je omgaat is vaak niet voldoende om tot voelbare verandering te komen. Kijken, verbeelden, lijfelijk ervaren en lichamelijke reacties zijn een essentieel onderdeel van de Pessotherapie.
Lijfelijke signalen vormen de leidraad bij het uiten van je gevoelens en het zoeken naar de betekenis ervan.
Basisgedachte van de Pessotherapie is dat het doel van het leven is: jezelf worden.
De therapie is ervaringsgericht, d.w.z. dat men er van uit gaat dat het gedrag van mensen wordt bepaald door ervaringen die iemand meemaakt of meegemaakt heeft. Problemen ontstaan door negatieve- of pijnlijke ervaringen. Nieuwe positieve ervaringen kunnen een basis vormen voor groei en ontwikkeling.
De methode gaat er vanuit dat psychische problemen en klachten samenhangen met onopgeloste conflicten en onvervulde behoeften uit het verleden. Wanneer deze negatieve ervaringen en vroege ontwikkelingstekorten het heden overschaduwen gaat dit ten koste van levensgeluk en vitaliteit. Dit uit zich zowel in mentale als lichamelijke ervaringen. Daarom verbindt Pessotherapie het verbale met het non-verbale.
Pessotherapie kan zowel individueel als in een groep worden aangeboden. In de basis is het een individuele therapie in een groep. Middels oefeningen en therapiesessies wordt inzichtelijk gemaakt hoe problemen zijn ontstaan en welke rol ze spelen in je huidige leven. Een therapiesessie wordt in Pessotherapie een Structure genoemd. Een bepaalde structuur per sessie. Bewegend van heden naar verleden, naar een nieuwe ervaring die perspectief en hoop biedt voor de toekomst. De term Structure duidt tevens op de methode waarbij de innerlijke structuur van de client zichtbaar in de ruimte wordt gerepresenteerd. In een groep krijgt steeds één client een sessie van vijftig minuten. Groepsleden zijn in principe beschikbaar als rolfiguur.
In individuele therapie wordt gebruik gemaakt van objecten en imaginatietechnieken. Cliënt en therapeut leveren een gezamenlijke inspanning om de sessie tot een goede afronding te brengen. De therapeut heeft geen agenda, maar volgt nauwkeurig wat er bij de cliënt gebeurt. De boodschap is: alles van jou is hier welkom, in deze ruimte is alles mogelijk. Vanuit deze zo genoemde Possibility Sphere ontvouwt zich met behulp van technieken als Microtracking en Reversals hetgeen in de client leeft en door interactie betekenis krijgt. Hoewel je het verleden niet kunt veranderen kun je in een sessie de nodige nieuwe positieve ervaringen opdoen en deze naast oude ervaringen zetten. Je creëert een symbolisch- en lijfelijk ervaren nieuwe herinnering waar je uit kunt putten op moeilijke momenten. Middels herhaald beleven kan deze verder geïnternaliseerd ofwel eigen gemaakt worden.
NB op dit moment bied ik Pessotherapie alleen aan op individuele basis.
Het werken vanuit het lichaam is de basis van de Pessotherapie en is in de jaren ’60 ontwikkeld door het Amerikaanse echtpaar Albert Pesso en Diane Boyden-Pesso. Zij ontwikkelden vanuit hun achtergrond in de dans en choreografie een lichaamsgerichte groepstherapie die ze de Pesso Boyden System Psychomotor (PBSP) noemden. De theoretische onderbouwing volgde hun ervaring, waardoor de Pesso’s een heel eigen zienswijze en theorie geformuleerd hebben, die nog steeds in ontwikkeling is. De ontwikkelingen in de neurowetenschappen lopen in belangrijke mate parallel met de ontwikkeling van de Pessotherapie.
Pessotherapie is geschikt voor mensen die:
Voorwaarde is dat iemand voldoende onderscheid kan maken tussen symboliek en realiteit en introspectief vermogen heeft.